19.oktobar 2019. 21h

ULAZ 20h / KONCERT 21h

Video

Music: Manu Chao - Otro Mundo/Album - La Radiolina

Camera: Sonja Urošević, Vanja Keser

Foto
Vanja Keser

MANU CHAO ODUŠEVIO U NIŠU!

Prvi put u Nišu, El Chapulin Solo – Manu Chao acoustic pred punom halom Mika Antić, oduševio je publiku dvočasovnom svirkom.

Kada su izašli na binu, Manu Chao obratio se publici prvo na srpskom jeziku – “Dobro veče, Niš! Kako ste?”, a onda nastavio na….

Manu Chao (Hose-Manuel Tomas Artur Chao) je francuski muzičar i aktivista španskog porekla i predstavlja nesumnjivo autentičnu pojavu na svetskoj muzičkoj sceni. Kao što sam kaže on ne piše svoje pesme, on ih živi. Ne piše o svom životu, peva o njemu. Manu ne spava, on sanja. Dakle on sve svoje snove i svoj iskrenu emociju nudi svojim sledbenicima, jer oni koji prate njegovo stvaralaštvo nisu samo puki slušaoci, već pravi sledbenici njegovih ideja. Svojim poreklom, načinom života, mestima na kojima je boravio a pre svega svojom muzikom, postao je jedan od najupečatlјivijih reprezenata globalnog multikulturalnog društva, i istovremeno jedan od najburnijih kritičara procesa ekonomske globalizacije. Nјegova retorika se kreće u pojednostavlјenim okvirima romantičnih anarho tendencija, insistirajući na istini i želji da se golbalni sistem menja a koja prerasta u neku vrstu ideologije, ideologiju suprotstavljanja razvoju ovakvog sveta koji vodi u samouništenje. Iako se, paralelno sa prodiranjem na tržište SAD, upleo u onu vrstu kontradikcije koja se javlјa kod svih izvođača koji se bore protiv korporativnog kapitalizma - objavlјivanjem albuma pod okrilјem takvih multinacionalnih korporacija kakve su Virgin i EMI, on nastavlja svoj antiglobalizacijski potencijal. Zato njegovi nastupi nisu deo već uigranog komercijalnog industrijskog šablona. Kroz muziku on insistira na istini i širi nadu, ljubav i želju za boljim sutra. Manu peva na francuskom, španskom, galicijskom, arapskom, engleskom, portugalskom i volof jeziku. Kao i upotreba raznih jezika u tekstovima njegovih pesama, tako mu je i muzika inspirisana raznim žanrovima kao što su rock, punk, francuska šansona, salsa, alžirski rai, a najviše reggae i ska.

Nakon svojih prvih bendova "Hot Pants" i "Los Carayos" godine 1987. sa svojim bratom Antoanom je formirao sastav Mano Negra sa kojim su napravili veliki hitove poput "Bongo Bong", ili "Mala Vida", a ime njihovog benda u bukvalnom prevodu znači "crna ruka". Kao što je u Srbiji to bili ime tajne organizacije, čiji je član bio Gavrilo Princip, isto je i u Andaluziji krajem 19. veka pod istim imenom postojala navodno militantna tajna anarhistička skupina. Španci i dan danas taj izraz koriste za nekog ko radi nešto ilegalno. Međutim, Manu Čao je ideju za ime benda dobio čitajući strip u kom je "Mano Negro" bilo ime gerila bande iz Južne Amerike. 1992. godine Chao je unajmio voz da obiđe ratom zahvaćenu Kolumbiju. Vagone je "napunio" cirkuskim umetnicma, hipicima i pankerima, kako bi zabavili seljake i gerilce na tim prostorima. O tom putovanju je njegov otac, novinar Ramon Čao, napisao knjigu "Voz leda i vatre". Nakon toga 1995. godine usled nesuglasica članovi benda se razilaze. Posle raspada, Manu Chao je otišao u Srednju Ameriku. Usledio je prvi solo projekat Clandestino (1998) a zatim albumu Próxima Estación: Esperanza (2001) koji je dobio nagradu londonskog Bi-Bi-Sija za najbolјi world music album. Manu je nastavio solo karijeru, ali ga na živim nastupima pratio bend "Radio Bemba". Kao što je i sam poznat kao revolucionar i prilično nekonvencionalan politički aktivista, tako je i izabrao ime svog sastava. Naime, Radio Bemba je način komunikacije koju su pobunjenici uz Če Gevaru i Kastra koristili tokom revolucije na Kubi. Tamo se i sada tako naziva prenošenje vesti i tračeva na ulici, daleko od zvaničnih kanala komunikacije koje vlasti mogu da kontrolišu. Dobar deo vesti koje se prenose "Radio Bembom" su tračevi, ali uglavnom su istiniti. "La Ventura" treći bend sa kojim Manu Čao nastupa znači srećna okolnost ili sreća.

Njegova publika je poprilično šarolika, najviše ga vole Španci i Francuzi, zatim temperamentni stanovnici Južne Amerike koji se itekako mogu poistovetiti s tematikom njegovih pesama. U glavnom gradu Meksika na njegovim se koncertima skupi i više od 100 hiljada ljudi. Po tumačenju liste najprodavanijih albuma world-music žanra, ispred njegovih albuma (najviše "Clandestino") nalazi se samo Buena Vista Social Club. Mnogi smatraju da je Manu Chao prvi nakon Boba Marleya koji je srušio sve granice između rasa i klasa.​

World music fest nazvan je po srpskoj reči MERAK, koja iako potiče iz turskog jezika, odavno se odomaćila kod nas sa značenjem zadovolјstva koje proističe iz "malih" stvari - označava želјu, žudnju za nečim, ćef, uživanje, ugodno raspoloženje, ali i setu. Upravo ova srpska reč ušla je u internacionalni rečnik reči koje nije moguće prevesti na druge jezike, na kome radi dr Tim Lomas, psiholog na Univerzitetu Istočni London, koji se bavi istraživanjem o tome kako se pozitivna osećanja opisuju u različitim jezicima sveta. "Merak fest" ima za cilј da na koncertnom podijumu prezentuje upravo taj osećaj po kojem je Niš prepoznatlјiv, putem muzike inspirisane srpskom tradicijom, ali i da istovremeno promoviše autentičnost muzičkog izraza umetnika iz različitih delova sveta i njihovu muziku, koja kroz određeni muzički pravac koristi motive tradicionalne muzike različitih zemalјa.

info@merakfest.rs

Organizator

Podrška